TINERI FARA ETICHETE


Proiect de promovare a diversitatii in scoala romaneasca.


Proiect initiat de Asociatia Sigma Development Center


Activitati Principale

Acreditarea CNFP a unui program de formare in vederea combaterii violentei in scoli si a discursului instigator la ura

+

Acreditarea va permite pe viitor organizarea de traininguri destinate profesorilor sau mediului ONG, care vor primi credite de participare.

Organizarea unei dezbateri publice cu participarea reprezentantilor institutiilor educationale din Constanta, a reprezentantilor elevilor si parintilor, cu scopul promovarii curiculei optionale „Educatie Interculturala”, precum si a ghidului de prezentare a tehnicilor de predare si a metodelor de pregatire pe care profesorii le pot folosi atunci cand se confrunta cu cazuri conflictuale, de discriminare sau violente intre elevi

+

Evenimentul va prezenta rezultatele proiectului si va promova importanta activitatilor de educatie pentru toleranta si acceptarea diversitatii. Acesta va avea ca participanti o parte din beneficiarii proiectului care vor vorbi despre experienta traita si plusul de valoare pe care proiectul le-a adus-o.

Realizarea unui ghid de prezentare a tehnicilor de predare si a metodelor de pregatire pe care profesorii le pot folosi atunci cand se confrunta cu cazuri conflictuale, de discriminare sau violente intre elevi

+

Responsabilitatea realizarii ghidului revine partenerului international InterCultural Islanda, luand feed-back-ul pregatirilor din licee si al profesorilor-trainer.

Eveniment de dezbatere publica asupra problemei discriminarii intre tineri si asupra discursului instigator la ura din mediul online si offline cu participarea unor porfesori-trainer din cadrul proiectului, reprezentanti ai mediului public si privat, persoane care activeaza in mediul online (bloggeri)

+

Responsabili pentru derularea activitatii sunt Responsabil Evenimente si Promovare si Coordonatorul Voluntari, evenimentul marcand si finalizarea proiectului.

Organizarea unei „Scoli de Vara” pe tematica Discursului Instigator la Ura, pe durata a 5 zile in care sa fie identificate cauze, efecte si solutii alte tematicii precum si planificarea unor evenimente de constientizare in scoli si in comunitatile din care provin.

+

Evenimentul se va desfasura in afara orasului Constanta, fiind vizati  a participa 50 copii, minim 5 profesori-trainer si 5 voluntari.

Selectia tinerilor se va face prin  concurs de eseuri pe tema Discursului Instigator la Ura si a urmarilor acestuia, referindu-se la experienta proprie sau la cazuri din scoala. Vor fi incurajati sa vina cu cel putin o idee prin care poate fi combatuta aceasta problema. Cele mai reusite esee vor fi publicate pe site-ul proiectului si in reviste interesate.

Eveniment “PhotoVoice”

+

Situat la cateva luni de la inceperea proiectului, astfel fiind adusa in atenţia publicului problema tolerantei si a discriminarii printr-un eveniment sugestiv realizat de tinerii participanti la proiect. Evenimentul va consta intr-o expozitie care sa indemne la reflectie asupra problemei abordate.

Aceasta se va realiza pe durata unei saptamani, o expozitie de fotografii realizate de catre elevii participanţi la proiect. Aceştia vor primi o tematica din sfera diversitaţii, discriminarii, a discursului instigator la ura si a violentei. Aceasta expoziţie se va realiza intr-un spaţiu public cu trafic ridicat de persoane si va avea rolul de a indemna la releflecţie si de a creşte nivelul de empatie a audienţei generale cu privire a problema abordata. De asemenea, aceasta expozitie va atrage atentia si va constitui o punte de legatura pentru evenimentul de lansare a proiectului, care se va desfasura in prima zi a expozitiei.   Pentru desfasurarea expozitiei se vor obtine autorizatiile necesare.

Desfasurarea trainingurilor destinate elevilor de liceu participanti

+

Responsabili pentru sustinerea training-urilor sunt profesori-trainer, alaturi de voluntarii ce vor avea rol de facilitatori. De asemenea vor putea apela in mod constant la consultanţa partenerului International Intercultural Islanda. Aceste training-uri se vor desfaşura saptamanal , cate un training pe saptamana ce va dura intre 1 si 2 ore, pe parcursul a 7 luni (excepţie perioadele de vacanţa) . In fiecare liceu vor fi grupe de 25 de elevi pentru fiecare dintre clasele a 9-a, a 10-a si a 11-a. Progamarea acestora se va adapta programului orelor de curs ale elevilor si vor avea loc in incinta fiecarui liceu. Se vor utiliza in acest sens protocoalele de colaborare intre ISJ si liceele ce vor fi implicate in proiect.

Programului de training este construit in colaborare cu partenerul international pe baza experienţei si bunelor practici din mediul educaţional Islandez. Se vor folosi metode interactive de educare, invaţarea prin experienţa, invaţare pe grupuri de exerciţiu si alte metode inovatoare.

Vor exista si doua sesiuni de training-uri susţinute exclusiv de reprezentanţii ONG-urilor cu tematica voluntariatului si implicarii in societate, in care tinerii vor intelege mai bine conceptul de voluntariat, ce insemna societate civila si cum se pot implica in diverse activitati ca si voluntari.

Organizarea si desfaşurarea programului de pregatire de o saptamana pentru profesorii-trainer, profesorii de liceu interesaţi, voluntari si reprezentanţii Inspectoratului Judeţean

+

Responsabili pentru susţinerea acestei pregatiri sunt reprezentanţii partenerului international al proiectului: Intercultural Island. Pregatirea va urmarii doua direcţii:

  • Crearea expertizei interculturale pentru profesori, profesorii-trainer si voluntari organizand o pregatire despre noi tehnici de predare ce incurajeaza si dezvolta abilitaţi si competente in ceea ce priveşte toleranţa, acceptarea, colaborarea si anti-discriminarea, tehnici ce le pot integra in cursurile proprii.  Aceasta activitate se va desfaşura la sediul Solicitantului care dispune de spaţiul si logistica ne
  • Desfaşurarea pregatirii cu profesorii-trainer si voluntarii ONG-urilor locale in care se va contura forma finala a programului de training pentru tinerii de liceu.

Stabilirea colaborarii cu ONG-urile ai caror voluntari vor participa in desfaşurarea programul de pregatire destinat tinerilor de liceu.

+

Organizare focus-grupuri de evaluare a situaţiei specifice din fiecare liceu si selecţia claselor de elevi participante la programul de training

+

Aceste foscus-grupuri vor urmari identificarea cauzelor problemelor specifice fiecarui liceu implicat in proiect. Se vor organiza focus-grupuri atat in randul profesorilor, cat si al elevilor si al parinţilor acestora. Concluziile acestei activitaţi vor fi folosite in construirea programului de training pentru elevi, dar si pentru  susţinerea informaţiilor diseminate in mass-media in contextul promovarii proiectului.

Intocmirea unui studiu pe baza celor mai recente statistici disponibile asupra liceelor cu cea mai ridicata rata a violenţei si a altor conflicte ce au la baza discursul instigator la ura.

+

Aceasta activitate va presupune colectarea si analiza informaţiilor statistice intr-un studiu pentru Judeţul Constanţa in mediul urban si rural.