TINERI FARA ETICHETE


Proiect de promovare a diversitatii in scoala romaneasca.


Proiect initiat de Asociatia Sigma Development Center


Beneficiile voluntariatului

Beneficiile voluntaratului

(Este OK să întrebi “Mie ce îmi iese din asta?”)

Voluntariatul poate însemna mult mai mult decât pur și simplu a face o faptă bună.

De fapt, activitatea de voluntariat poate fi o modalitate foarte bună de a-ți dezvolta abilități, de a afla mai multe despre opțiunile de carieră, de a-ți face prieteni și a stabili noi contacte profesionale, de a face activități fizice, de a petrece timp în aer liber, cu animale, cu copii, sau chiar doar pentru a ieși din rutină.

Cu toate acestea, voluntarii rareori vorbesc despre beneficiile pe care le obțin din voluntariat pentru că poate părea un pic prea egoist sau se îndepartează de viziunea altruistă a voluntarului dezinteresat.
Dar cine spune că nu se poate să faci un bine și, în același timp, sa te și distrezi îndeplinindu-ți propriile obiective personale sau profesionale?

Pentru a găsi cea mai bună oportunitate de voluntariat trebuie să fii sincer despre ceea ce dorești să înveți și să realizezi. Iar dacă, urmărind să-ți îndeplinești obiectivele tale personale și profesionale, contribui, de asemenea, ca voluntar, la atingerea obiectivelor unui proiect de voluntariat sau la avansarea misiunii unei organizații, atunci toata lumea iese în câștig.

Beneficii personale și profesionale ale voluntariatului

Plecând de la această premiză, iată unele dintre beneficiile personale și profesionale pe care le poți obține din voluntariat:

  • Dezvoltarea abilităților

Voluntariatul este o modalitate excelentă de a-ți descoperi noi abilități, te ajută să-ți formezi competențe noi sau să descoperi moduri noi de a-ți folosi abilitățile existente.

  • Explorarea carierei

Indiferent de vârstă sau de nivelul în carieră, voluntariatul îți va deschide noi opțiuni profesionale.

Voluntariatul poate fi un mod excelent de a învăța mai multe despre o anumită activitate sau domeniu, despre un loc de muncă sau o cultură organizațională, sau despre o anumită cauză.

De asemenea, nu subestima puterea conexiunilor, a networking-ului; voluntariatul îți oferă posibilitatea de a te intersecta cu oameni din întreaga comunitate și, în multe cazuri, de a crea o legătură strânsă cu aceștia, inclusiv cu persoane cu care altfel nu ai fi avut contact.

  • Dezvoltare personală

Învățarea continuă include și experiențe directe, ca voluntar, prin care poți învăța despre o gamă largă de probleme, de la alfabetizarea adulților la sănătatea publică sau la bunăstarea animalelor.

În cele din urmă nu uita că, uneori, pur și simplu te simți bine să fii valorizat; ca voluntar ai posibilitatea să contribui cu abilitățile, experiențele și perspectivele tale unice. De exemplu, s-ar putea să fii foarte bun la utilizarea site-urilor online, cum ar fi Facebook.

Multe organizații au nevoia de a se extinde în rețelele sociale pentru a se conecta cu noi categorii de public – ca voluntar, poți fi expertul care le ajută să înceapă.

  • Socializare

Pe lângă crearea de rețele profesionale, voluntariatul poate fi un mod distractiv și semnificativ de a-ți face noi prieteni. Ești nou în comunitate? Cauți să te dezvolți social? Oferă-te voluntar și vei cunoaște alte persoane cărora le pasă de aceleași probleme ca și tine.

  • Ai un impact

În final, dar mai mult ca sigur nu în ultimul rând, voluntariatul este unul dintre cele mai bune moduri pe care le cunoaștem pentru a face o diferență în comunitatea ta. Oricare ar fi pasiunea ta, în orice mod te implici, voluntariatul îți oferă o modalitate de a avea un impact real și de durată asupra lumii.

Sursă: Idealist.org

By Tineri fara Etichete September 23, 2015

0 Comentarii

Lasa un comentariu