TINERI FARA ETICHETE


Proiect de promovare a diversitatii in scoala romaneasca.


Proiect initiat de Asociatia Sigma Development Center


Cateva ganduri despre comunicare

Am urmarit aseara una dintre editiile americane ale Master Chef. Si am apreciat pozitiv atitudinea tuturor participantilor, deschisa, calma, non-agresiva, comparand cu ceea ce am vazut ca s-a intamplat in editia similara romaneasca.
Asta m-a facut sa reflectez un  pic in legatura cu comportamentul nostru nedisciplinat, cantonat mai degraba intr-o epoca barbara decat in timpurile civilizate pe care pretindem ca le traim. Jigniri, frustrari improscate mult prea des si agresiv, critici… elemente care ma fac sa ma intreb de ce comunicarea a involuat in loc sa avanseze.

Am avut ocazia sa sustin cursuri de comunicare pentru persoane fara loc de munca si prima remarca pe care o auzeam era: “nu este necesar sa particip la acest curs, pentru ca eu stiu sa comunic“. Intre nevoia de a insira unele dupa altele niste cuvinte luate alandala din dictionar si necesitatea de a crea o comuniune ( deci a comunica ) cu cineva, este o distanta pe care multi o sesizeaza greu. O vedem doar manifesta in lipsa de respect, in cuvinte candva condiderate jignitoare iar acum facand parte din vocabularul curent. O vedem purtand masca grotesca a comportamentului “cool “, model pentru generatile care ne succed in societate.

Si ce devine o societate in care onorarea celuilalt se topeste sub greutatea flegmei scuipate pe asfalt? Nu poate fi decat una nesanatoasa, cu stringenta nevoie de igienizare. Personala si comunitara, asa cum se intampla atunci cand o molima fara nume bantuie prin si printre noi. Stramosii nostri umblau cu usturoi in buzunare sau legat in manunchi la usa de la intrare , asa ca putem si noi purta cu noi mereu activate bariere protectoare , transformand limba si laringele in arme vindecatoare. Expresii ca “imi pare rau pentru ca te-am ranit“ sau “inteleg ca te-am facut sa suferi“, pot aduce din nou acea masura a umanitatii noastre. Se pronunta mai greu decat orice jignire si le uitam mai des decat am vrea, insa nu uitati ca “repetitia este mama invataturii“.

Iata  cateva metode prin care noi insine, fiecare in zona noastra de control,  putem combate virusii psihologici:

  • Respecta-te pe tine insuti! Fara intelegerea propriei esente, a ceea  CE ESTI cu adevarat, nu vei putea niciodata sti care iti sunt limitele. Fara respectul pe care esti dator sa ti-l acorzi, acesta nu va putea fi explorat in cel de linga tine.
  • Vaccineaza-te cu ganduri bune! Asa cum un corp robust face fata virusilor, tot asa un psihic antrenat intr-o gandire pozitiva poate discerne si controla mai bine atacurile emotionale.
  • Manifesta respect fata de cei din jur! Respectul autentic nu se poate obtine in forta, el se castiga in timp si cu rabdare, demonstrand competentele noastre profesionale si personale.
  • Fii autentic! Daca ceea ce spui este in contradictie cu ceea ce gandesti, aceste contrarii creeaza o energie pe care cei din jur o percep si reactioneaza, prin izolarea ta sociala.
  • Mentine numai relatiile sanatoase! Noi suntem suma celor 5 relatii esentiale din viata noastra si calitatea relatiilor depinde de CINE SUNT (nu CE SUNT) prietenii nostri. Alegeti-i cu grija, cu discernamant si cultiva relatiile cu cei care au o baza morala solida.
  • Ofera din ceea ce esti tu numai daca cei din jur ti-o solicita ! Respecta intimitatea celorlalti, nu adresa sfaturi fara sa ti se ceara si mai ales nu oferi solutii care au fost la un moment dat potrivite pentru tine. Fiecare om este unic, fiecare situatie este singulara, deci trebuie tratata particular.
  • Nu barfi! Onestitatea si comunicarea directa a lucrurilor care ne deranjeaza fac parte din etapa de maturitate a personalitatii noastre si creaza relatii stabile si bazate pe incredere.

Bucurati-va de voi si de cei din jur, si manifestati respect in orice situatie! Un cuvant poate deschide  usa catre o noua speranta sau poate crea rani greu de vindecat! Fiti grijulii unii cu altii si mai ales cu voi insiva!

By admin December 3, 2014

0 Comentarii

Lasa un comentariu