TINERI FARA ETICHETE


Proiect de promovare a diversitatii in scoala romaneasca.


Proiect initiat de Asociatia Sigma Development Center


Cumpăna fără etichetă

10380311_745331082156204_6879965996806693065_n

Este data de 14 februarie, o zi în care în lume se sărbătoreşte Valentine’s Day. Noi am ales să o serbăm dăruind unor tineri elevi timpul nostru, atenţia, implicarea şi un pic de distracţie .

Începutul a înduioşat facilitatorii, prin şoaptele ivite în clasa : „nu ştiu ce calitate am… nu cred că am vreuna…” – un strigat de ajutor către o lume care ar putea aşa, minune nemaivăzută de ei, să le spună şi lor că sunt buni, că pot, că merită.

Cerinţele de validare externă se năvăleau către „ Doamna: „ îmi spuneţi şi mie ce calităţi am, Doamna?” şi apoi se auzea vocea blanda care i-a ghidat atent „tu ştii ce calităţi ai, nu te grăbi, gândeşte-te bine şi vei descoperi”. Şi apoi, descoperirea le-a îmbujorat obrajii, descoperire mai valoroasădecât oricare alta  din lume: „ştiu, eu cred că sunt o persoană curajoasă.”

În cele 4 ore, au săpat adânc în ei şi au scos la suprafaţă valoarea respectului de sine şi de celălalt, valoarea lucrului împreună şi bucuria câştigării unui nou prieten, în ei şi în colegul de şcoală.”

Ziua de activităţi s-a încheiat şi acum participăm la concluzii. Aşa cum stau în băncile şcolii, timizi şi stingheri, nu par deloc adolescenţii rebeli pe care i-am întâlnit prima dată. Firul feedback-ului se ţese uşor, acum cu mai multe cuvinte care curg mai uşor:
– A fost o zi foarte plăcută, dacă ştiam că este aşa, veneam şi prima dată.
– Mi-a plăcut, ne-am simţit ca într-o familie, şi mi-am făcut prieteneni noi.
– Nu ştiam că vărul meu mă apreciază, nu credeam asta.

Cuvinte simple, care însoţesc fetele vesele, şi care aşteptau un moment potrivit să se arată către exterior.

Ziua de activităţi s-a încheiat, după ce timp de 4 ore tinerii au vorbit despre ei. Exerciţiu greu, exprimarea asta a propriilor opinii nefiind unul pe care ei îl fac in mod obisnuit. Le-a fost greu să inteleeaga şi să accepte că au idei bune, că impreuna cu colegii pot construi reţele invizibile de prietenie care le încălzesc sufletele.

Emoţia lor a răzbătut numai în final, când a stăruit o întrebare comună :
– De ce ne vedem numai o dată pe luna ?

A trecut ziua şi pentru noi a fost Sărbătoarea iubirii faţă de ceilalţi, faţă de nişte tineri care aşteaptă un moment potrivit pentru a arată cât de buni sunt.

Să le dăm ocazia să arate asta şi ne vom minuna împreună cu ei de tezaurul pe care îl au adânc închis în interior !

Articol realizat de Daniela Tudor, Manager de proiect

By admin February 14, 2015

0 Comentarii

Lasa un comentariu