TINERI FARA ETICHETE


Proiect de promovare a diversitatii in scoala romaneasca.


Proiect initiat de Asociatia Sigma Development Center


Puterea unui ghiocel

Puterea unui ghiocel

Se spune că nu este suficientă o floare pentru ca primăvara să vină. Dar eu nu cred asta. Oare acea floare care răsare nu este cea care dă curaj și celorlalte? De pildă ghiocelul. Nu este el primul care iese la suprafață după iarnă, urmat fiind de celelalte părți ale covorului multicolor?

Și când te gândești la un ghiocel, ți-l imaginezi gingaș, delicat, fragil chiar. Și totuși, el este primul care răzbate gerul, dovedind o putere incredibilă. Am putea să-l numim o „floare fără etichetă”, deoarece contrazice prejudecata și etichetele care i se atribuie, tocmai prin „atitudinea” și „comportamentul” său.

Dar dacă am privi în interiorul nostru? Oare nu am descoperi ghiocei? Oare nu cu toții avem puterea în noi, puterea de a demonta prejudecăți, de a depăși limite precum „nu vreau”, „nu știu”, „nu pot”, „mi-e frică”, de a da un exemplu pozitiv pe care și ceilalți să-l poată urma? Și noi, precum ghioceii, putem răzbate plapuma rece a fricii, a indiferenței, a nepăsării sau a confortul și putem aduce schimbarea.

Poate nu întâmplător Școala de Vară, așa cum era denumită inițial această activitate a proiectului, s-a transformat în Școala de Primăvară și Școala fără Etichete. Cred că, într-un fel sau altul, pe parcursul SDP, dar și pe parcursul modulelor din licee, cu toții am sădit în noi, fie prin înțelegerile și conștientizările de care am avut parte noi înșine, fie cu ajutorul celorlalți, semințe de ghiocei, semințe ale schimbării, încrederii, curajului, puterii, inițiativei și inspirației, care, la momentul potrivit, ne vor da (dacă nu ne-au dat deja) forța de care avem nevoie pentru a străbate dificultățile, etichetele sau intoleranța.

Și da, cu o floare se face primăvară! Cu un ghiocel…pentru că acolo unde este unul, vor mai fi și alții, și alții, chemând pas cu pas primăvara și o lume mai bună, fără violență, discriminare și intoleranță.

By admin May 11, 2015

0 Comentarii

Lasa un comentariu